AIK Fotboll

2015-01-23 15:10

AIK Stilen – vår värdegrund och ledstjärna i allt

Allmänna Idrottsklubben grundades 1891 och ända sedan starten så har föreningen samlat människor med utpräglat intresse för idrott. Det utpräglade intresset för idrott som en samlande kraft, som välkomnar alla som vill hänge sig åt idrottens positiva kraft och förlusta sig i såväl motion som tävling, är en idrottsförenings värdegrund.

Värdegrund beskrivs allt som oftast som ett begrepp i diskussioner kring framför allt ett kollektivs gemensamma etiska grundvalar; exempel på kollektiv är en nation, institution, förening eller folkrörelse.

Förutom den värdegrund som arbetats fram inom AIK Fotboll så vilar vår klubb på de föreningsstadgar som är grunden för hela föreningen och där kan man läsa följande:
*AIK Fotboll skall bedriva fotbollsverksamhet för män och kvinnor i alla åldrar.
*Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera, ha roligt och må̊ bra.
*Idrott består av träning och lek, tävling och uppvisning.
*AIK Fotboll vill på̊ alla nivåer bedriva sin idrott så att den utvecklar människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt.

Därför vill vi utforma vår idrott så att
- den i alla led ständigt utvecklas och förbättras till form och innehåll
- alla som vill, oavsett etnisk tillhörighet, religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet
- den ger upplevelser och skapar kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupper - de som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet
- den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap

Detta är alltså de demokratisk fastslagna stadgar enligt vilka AIK Fotboll existerar och verkar.

AIK Stilen – vår värdegrund och ledstjärna i allt, är i lika stora delar en del av vår historia som vår nutid och framtid. Ordet stil är positivt laddat och betyder "ett riktigt sätt att vara" eller "ett riktigt uppförande". AIK Stilen är således en beskrivning av hur vi AIK:are förväntas uppföra oss. Under vår mer än hundraåriga historia har vi, genom AIK Stilen, vunnit respekt hos motståndare, publik, domare och andra som våra lag mött. Men AIK Stilen är en färskvara som hela tiden måste planteras inom klubben för att överleva. Gör vi inte det är risken stor att vi tappar vår historia och en av de grundstenar som verksamheten vilar på.

AIK Stilen är ett helhetsbegrepp, som omfattar alla som är verksamma inom AIK Fotboll, d v s spelare, tränare, ledare, föräldrar, styrelse- och utskottsledamöter, övriga funktionärer, anställda samt leverantörer och samarbetspartner som agerar i AIK Fotbolls namn.
AIK Stilen visar föreningens grundläggande värderingar och skall prägla uppträdande både på fritiden och vid träning och matcher samt i andra sammanhang där man representerar AIK.
AIK Stilen sammanfattas i fem ledstjärnor som bygger på klubbens uppfattning om vad som kännetecknar en riktig AIK:are.

AIK Stilens fem ledstjärnor
En riktig AIK:are visar alltid kamratskap gentemot idrottskompisar, oavsett ålder, nationalitet, etnicitet, religion, kultur, kön, sexuell läggning, könsidentitet eller fysisk och psykisk förmåga.
En riktig AIK:are tar därför aktivt avstånd mot våld, mobbning, rasism, droger, alkohol och dopning.
En riktig AIK:are ger alltid 100 % på träningar och matcher. Han/hon stöttar och hejar på sina kompisar både i det egna laget och i andra AIK-lag.
En riktig AIK:are uppträder på ett juste sätt gentemot motståndarnas spelare, ledare, föräldrar och åskådare.
En riktig AIK:are följer alltid reglerna och respekterar domare och andra funktionärer.

De positiva krafterna, de som står bakom AIK Fotbolls stadgar och värdegrund, står för enormt mycket positiva värderingar och en evig outtröttlig påverkan på sin omvärld. Vårt utpräglade intresse för idrott och dess positiva och samlande kraft av alla lika intresserade individer kommer aldrig svikta. Varje attack och varje hot mot våra stadgar, vår värdegrund eller de individer som samlas inom dem, är en attack och ett hot mot samtliga människor och de fundament som AIK vilar på.

Tillsammans engagerar vi många tusen likasinnade som engagerar sig på ena eller andra sättet inom vår Allmänna Idrottsklubb. Vi bedriver träningar, matcher, vi hejar, stöttar, skjutsar, genomför utbildningar, möten och diskussioner. Vi sprider bilden av AIK:are som medlemmar i en framstående idrottsförening som är i ständig utveckling. Vi sprider bilden av AIK:are som en sportslig och respektabel representant för idrottens värderingar. Vi kommer aldrig ge vika för de som otvivelaktigt inte delar AIK:s eller idrottens värden.

Outtröttliga kommer vi slå vakt om de värden som garanterar att alla med ett utpräglat intresse för idrott känner sig välkomna i Allmänna Idrottsklubben, och fortsätter utveckla denna framstående förening.

Undertecknat
AIK Fotboll

  Följ AIK Fotboll på Twitter
Tack för i år! Vi ses 2017!
Köp biljett   Spelschema
 • Nya hemsidan nu online 2017-01-11

  Onsdagen den 11 januari 2017 lanserades AIK Fotbolls nya officiella hemsida, aikfotboll.se.

  Bibliofilupplaga av Rubarth-boken 2017-01-09

  Boken 'Mats Mats Rubarth' om ikonen Mats Rubarth släpps i en begränsad signerad bibliofilupplaga.

  Varor för miljoner REAS ut 2017-01-06

  Måndagen den 9 januari, kl 10:00 inleds årets stora REA i AIK Shop. Varor för miljoner REAS då ut både i butiken på Dalvägen 30 i Solna och online i webbutiken.

  Programmet för premiärträningen 2017-01-04

  Onsdagen den 11 januari 2017 inleder AIK:s herrlag den gemensamma försäsongsträningen och man gör det på Skytteholms IP i Solna.

  Ahmed Yasin lånas ut 2017-01-02

  Ahmed Yasin går på lån till Muaither Sports Club i Qatar från och med den 1 januari till och med den 31 maj 2017.

  Evelina Finndell klar för 2017 2017-01-01

  AIK har gjort klart med Evelina Finndell om en kontraktsförlängning över 2017. Finndell var en av bara två spelare som spelade samtliga tävlingsmatcher under den gångna säsongen.

 • Gott nytt år! 2016-12-31

  Vi på AIK Fotboll tillönskar dig och dina kära ett riktigt Gott nytt år! 2016 närmar sig slutet och vi hoppas att du får en härlig Nyårsafton och kan fira in det nya året på allra bästa sätt.

  Kommuniké från Extra bolagsstämma 2016-12-30

  Kommuniké från AIK Fotboll AB:s Extra bolagsstämma den 29 december 2016

  AIK Shop stängd vecka 1 2016-12-29

  Med anledning av inventering och kommande helgdagar kommer AIK Shop att hålla stängt i början av 2017. AIK Shop har öppet som vanligt fredagen den 30 december (kl 10-18) och öppnar igen måndagen den 9 januari, kl 10:00.

  Nicole Modin fortsätter i AIK 2016-12-28

  AIK Fotboll och den offensiva spelaren Nicole Modin är överens om en fortsättning över 2017. Modin debuterade för AIK under den gångna säsongen och svarade för sju mål i Elitettan.

  Ebenezer Ofori uttagen i landslaget 2016-12-27

  AIK:s mittfältare Ebenezer Ofori har tagits ut till Ghanas landslagstrupp inför de afrikanska mästerskapen som startar i januari 2017.

  Betaversion av nya hemsidan 2016-12-25

  Idag lanserar AIK Fotboll betaversionen av den nya officiella hemsidan. Den kommer att ligga live parallellt med den nuvarande hemsidan tills allt är helt klart under inledningen av 2017.

 • Från oss alla till er alla... 2016-12-23

  Vi på AIK Fotboll vill tillönska dig och dina kära en riktigt God Jul!

  AIK flyttar upp F19-målvakt 2016-12-22

  AIK Fotboll är överens med målvakten Matilda Åsard om ett kontrakt över 2017. Matilda tillhörde AIK:s F19-trupp under 2016.

  Rikard Norling är AIK Fotbolls julvärd 2016-12-22

  Succén från förra året är tillbaka! 2015 var lagkapten Nils-Eric Johansson AIK Fotbolls första julvärd och i år presenterar vi stolt chefstränare Rikard Norling. Norling kommer på Julafton att vara AIK Fotbolls julvärd då han på AIK:s officiella Facebooksida håller er alla sällskap och traditionsenligt tänder ljuset innan Kalle Anka startar.

  Ny premiärmotståndare 2016-12-21

  Spelschemat för de första matcherna av Allsvenskan 2017 är nu fastställt och AIK inleder hemma på Friends Arena mot BK Häcken, vilket blir en historisk premiärmatch.

  Stängt över Jul och Nyår 2016-12-21

  AIK Fotbolls kansli i Solna kommer att hålla stängt mellan den 24 december 2015 och 1 januari 2016. Även AIK Shop har ändrade öppettider till följd av de kommande Jul- och Nyårshelgerna, men håller öppet i mellandagarna.

  A-kontrakt för Rubi Reid Jansson 2016-12-21

  AIK Fotboll har gjort klart med Rubi Reid Jansson om ett kontrakt för de kommande två säsongerna. Rubi kommer från AIK:s F19-lag och debuterade i A-laget under hösten.

 • Fortsättning för Petra Sundqvist 2016-12-20

  Petra Sundqvist kom till AIK inför starten av Elitettan i våras och spelade samtliga seriematcher under året. AIK Fotboll är nu överens med Petra om en kontraktsförlängning över 2017.

  Allmän premiärträning på Skytteholm 2016-12-20

  Onsdagen den 11 januari 2017 inleder AIK:s herrlag den gemensamma försäsongsträningen och man gör det på Skytteholms IP i Solna.

  AIK överens med Emelie Johansson 2016-12-19

  AIK Fotboll är överens med mittfältaren Emelie Johansson om en kontraktsförlängning över 2017. Emelie debuterade i A-laget under våren 2015 och spelade 29 av 30 tävlingsmatcher den gångna säsongen.

  Information från valberedningen 2016-12-19

  Stort tack för förtroendet ni gav till den styrelse som vi nominerat till det Extra mötet den 15 december.

  Nomineringskommitténs förslag till styrelse 2016-12-16

  Nomineringskommittén lämnar härmed sitt förslag till val av styrelse vid den Extra bolagsstämman i AIK Fotboll AB (Bolaget) som äger rum torsdagen den 29 december 2016.

  Spelschemat för Svenska cupen 2016-12-16

  AIK är kvalificerade för gruppspelet i Svenska cupen 2016/17 och speldagar är nu fastställda för de tre matcherna. AIK möter Gais, Kristianstad FC och Dalkurd FF och gruppvinnaren går vidare till kvartsfinal.

 • AIK skriver kontrakt med Augustsson 2016-12-16

  AIK Fotboll är överens med Linda Augustsson om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2017. Linda spelade 15 matcher i Elitettan under den gångna säsongen.

 • Laget hedrade Ivan Turina 2014-05-02

  Rosor till Ivans minne

  Andreas Alm efter den tunga förlusten 2014-04-20

  - Vi är inte rejäla i defensiven.

  Dimitriadis efter besvikelsen mot IFK Norrköping 2014-04-20

  - Vi får en chockstart.

  Stamatopoulos efter förlusten mot IFK Norrköping 2014-04-20

  - Bedrövlig första halvlek.

  Presskonferens efter AIK-IFK Norrköping 2014-04-20

  - Dags att förbättra oss snart.

  Derbyhjälten Panos efter segern 2014-04-16

  - Det var en sjuk stämning.

  Andreas Alm efter derbysegern 2014-04-16

  - Känslomässigt bästa starten jag haft

  AIK-spelarna firar segern med fansen 2014-04-07

  AIK firar i solen på Strömvallen

  Alexander Milošević efter Gefle borta 2014-04-07

  - Jag bryr mig inte om hur det ser ut, bara vi vinner

  Spelarbussmottagningen 2014-04-01

  Fansen välkomnade laget vid Råsunda.

  Panos Dimitriadis efter förlusten 2014-03-31

  - Vi hade lägen att kvittera innan deras kontringsmål.

 • Markkanen om sin allsvenska debut 2014-03-31

  - Fansen var fantastiska.

 • Nils-Eric Johansson om matchen 2014-03-31

  - Härlig inramning, dålig start.

  Andreas Alm efter förlusten 2014-03-31

  - Ännu en svag start.

  Alm om valet av lagkaptener 2014-03-04

  - Nisse är kapten, Celso är vice, men det finns många som skulle kunna vara

  AIK Media möter Sven-Göran Eriksson 2014-03-01

  - Vi satt i möte igår, men AIK:s ledning vill inte sälja

  Eero Markkanen nöjd med sina mål 2014-03-01

  - Jag vill göra mål och hjälpa laget

  Sam Lundholm efter matchen 2014-03-01

  - Jag vill få mer speltid i år

  Alm om vad laget gjort i Kina 2014-02-28

  - Det har handlat om träning och spelarna har gjort det bra

  Thomas Edselius om vistelsen i Kina 2014-02-28

  - Man lär sig saker hela tiden

  10 snabba med Eero Markkanen 2014-02-28

  - Brandman kanske jag skulle bli

  10 snabba med Panos Dimitriadis 2014-02-28

  - Jag ska bli årets nykomling

  10 snabba med Martin Lorentzson 2014-02-28

  - Publiken är viktigaste spelaren

 • 10 snabba med Henok Goitom 2014-02-27

  - Jag ska försöka slå Kennedy i år

 • 10 snabba med Edward Owusu 2014-02-27

  - Jag vill spela min första match

 

AIK.SE ÖVRIGA SEKTIONER